Kategorier
astronomi

Hamnfesten på Limhamn 2019.

ASTB hade ett tält på baksidan av öltältet med utsikt över Öresund och bron. Där stod vi 12 – 18 torsdag, fredag, lördag och 12 – 17 söndag och visade solen i TBOs solteleskop Lunt, samt bron i C8.

Lunt, Olle och C8.

Olle och Tora roade sig med att ta bilder genom Lunten med mobilkameror och fångade en stor protuberans under söndagen.

Mobiltelefonen fångade en protuberans.

Torsdagen hade Peter Linde och Tora Greve ett scenframträdande med info om föreningen. Det var avslappnad stämning. Publiken satt med sin öl, men de lyssnade intresserade. Vi hade många besökare som tittade genom teleskopen. Vi var några stycken som avlöste varandra och hämtade mat i de olika matstånd. Jag tror vi smakade oss genom de flesta tält, hoddar och foodtrucks som fanns i småbåtshamnen. Det var så många besökare att ingen av oss hann bort till Fiskehamnen och barnavdelningen.

Gitte öppnar Hamnfesten.

Fredag var vi bara tre och koncentrerade oss på Lunten då vi inte kunde bemanna två teleskop.

Lördag hade Erik och Tora en talkshow på scenen där vi bland annat berättade om solen och dess förmörkelser. Då var det många som lyssnade. Vi var flera i tältet då, och fick besök av flera av Solgruppens medlemmar.

Gitte besöker vårt tält.

Mitt i allt kom en brasiliansk grupp som spelade och dansade samba. Det spritte i sambabenen. När de bjöd in allmänheten att prova på, kunde inte Tora hålla sig och fick dansa samba. Det var en extra inspiration inför utgivningen av hennes nya science fictionbok som utspelar sig mestadels i Rio de Janeiro.

Är det Dalila från science fiction-romanen Asteroiden som besöker oss?
Första provtrycket av Asteroiden har anlänt!

Söndagen var förhållandevis lugn och Peter Hemborg berättade om rymdresor, där han bland annat påpekade att det inte var nödvändigt att ta med tandborsten.

Vädret var hela tiden vackert och mycket varmt. På söndagen både regnade och åskade det på morgonen, men det tog slut innan öppningen kl. 12.

Av Tora Greve

This is Tora Greve's official website for solar eclipses and other astronomical events she is taking part in.