Kategorier
astronomi

Bokrecension

Insiktsfullt om liv i rymden

Magnus Ivarsson: Exit jorden, isbn 978-91-27-17936-3, Natur och kultur.

En viktig bok om att kolonisera rymden.

I boken beskriver han både sin forskning som geolog som förde honom vidare till paleontologin.

Det är den bästa och mest klargörande bok jag läst om skillnaden mellan planeterna i solsystemet, från kärnorna till kemin. Om livet endast kan uppstå på en planet som uppfyller vissa kriterier, är det vår plikt att sprida livet i universum. På vägen får vi göra vissa eftergifter för att kunna leva på andra ställen.

Magnus Ivarsson skrev en doktorsavhandling som hette ”Fossilized microorganisms in volcanic rocks from sub-seafloor environments.” Han förklarar att det mesta av livet har funnits under jord länge innan det syntes utanpå. Därför bör vi leta efter liv på andra planeter under ytan, gärna två hundra meter ner. Han berättar också om svamparnas viktiga uppgifter, och föreslår att vi ska utnyttja dessa när vi bosätter oss på andra planeter.

Ett helt kapitel i boken ägnas åt björndjuret, en millimeter stor trögkrypare som kan överleva i rymden. Jag sponsrade en gång ett björndjur som Planetary Society skulle skicka upp i rymden. Biljetten kostade SEK 60 för mitt björndjur, men den ryska raketen som skulle skickas upp från en ubåt kollapsade och landade i Stilla Havet. Jag ser för mig att mitt björndjur fortfarande lever i sin behållare på Stilla Havets botten, och kommer att göra så länge efter att jag själv är död.

Parallellt med det vetenskapliga skriver han om en fiktiv expedition till Mars, där det är meningen att människorna ska bosätta sig. Om människan ska flytta ut i rymden, måste hon anpassa sig till de rådande förhållanden. Här på jorden har människan länge försökt anpassa planeten till människan, med katastrofala följder.

Läs boken, den ger många tips på hur vi kan leva mer rationellt även på jorden. Skulle vi kunna använda svamp istället för betong, till exempel?

Även andra är upptagna av expansionen ut i rymden.

Kate Howells på Planetary Society har återgivit en intervju Casey Dreier gjorde med Scott Pace om varför vi måste åka till månen innan vi åker till Mars. Han ställer frågan: Finns någon framtid för människan i rymden? Det beror på två frågor: Kan vi leva på vad vi producerar på platsen, eller kommer vi att vara beroende av import från Jorden?

På de expeditioner till Antarktis jag varit med om, åkte vi stora fraktplan som Iljusjin 76 och hade med allt från civilisationen. Vi levde rätt så behagligt och fattades inget, men det skulle inte ha gått utan välfyllda fraktplan.

Om du på andra planeter kan leva oberoende av civilisationen på Jorden och producera det du behöver, kan det kallas mänsklighetens expansion till rymden. Om du måste ha med dig allt och ständigt importera från Jorden, är du bara en äventyrare. Rymden blir som ett Mount Everest där ingen bor fast. Därför är månen en god träning inför kolonisering av Mars. Kan vi leva av det månen ger, kan vi också leva på Mars.

Tora Greve.

Av Tora Greve

This is Tora Greve's official website for solar eclipses and other astronomical events she is taking part in.

Ett svar på ”Bokrecension”

Vad fint, Tora! Tack! Jag har också hans bok och kommer att läsa den! / Susanna

Stängt för kommentering.