Kategorier
astronomi

Messiermaraton mars 2017

Under helgen 24 – 26 mars hade SAAF Messiermaraton på Sveriges sydligaste udde. Vi höll till i Garnhuset i Beddingestrand. Själv var vi en liten grupp som åkte fram och tillbaka Limhamn – Malmö – Beddingestrand lördag – söndag för att lyssna till föredrag och träffa kolleger. Lördag åkte vi dit till lunch på golfklubben och hann med vernissagen på Galleri Fågel innan. Det blev en omkastning av programmet, så vi fick med årsmötet. Därefter höll Hans Bengtssons föredrag om Visuella observationer av variabler. Mycket professionellt, förstår att forskarna är sugna på dessa observationer. Nils Olof Carlins föredrag handlade om Synsinnet och astronomiska observationer. Mikael Anderlund berättade om Observationslistor och rapporter för visuella djuprymdobservationer. Han kom bland annat in på varför det finns så många teleskop i folks garderober. Ulf R. Johansson höll föredrag om hur föreningarna MARS och ASTB bildades och så småningom Tycho Brahe Observatoriet blev till, En dinosaurs funderingar. Det var verkligen av dinosauriekaraktär, med bilder från den tiden då alla var unga och smala. Efteråt åkte vi hem. Det var intressant att konstatera hur olika himlen kan vara på olika ställen. På Limhamn hade vi helt klart väder så vi kunde även se de svaga stjärnorna i stjärnbilderna. I Malmö var det disigt. I Beddingestrand hade de haft drivande småmoln, men Torbjörn som var den ivrigaste och gick till sängs först kl. 5, hade sett 96 Messierobjekt! Det är möjligt bara så långt söderut som Smygehuk och Beddingestrand. Sveriges placering på jordgloben begränsar.

En del av teleskoputställningen.

Vi återvände söndag morgon. På Limhamn började dimman driva in kl. 8, men den var koncentrerad till Västkusten såg vi då vi körde söderut. I Malmö var ingen dimma, den slutade vid Hyllie. På Sydkusten var det sol. Föredragsserien fortsatte. Ander Wettergren höll två föredrag, det första om Messier och hans observationer. Messier gjorde katalogen för att inte blanda ihop andra, likgiltiga objekt med kometer, som var hans egentliga intresse. Själv undrade jag om objektet han kallade Messier 102 som han observerade, kunde vara just en komet, för han såg den aldrig igen. Sedan har andra fyllt på listan från och med M 101 till M 110. Messier skulle bara ha vetat att han är berömd på grund av katalogen, inte för kometerna han så gärna ville se. Efteråt berättade Torbjörn Holmqvist, vår Messierrekordhållare, om Efter Messierobjekten: Herschelobjekten. Det var ett fullmatad föredrag om familjen Herschel, William, Caroline och John. Anders Wettergren avslutade med sina vackra teckningar på olika astronomiska objekt. Det märks att vi blir gamla och inte orkar kånka på tunga teleskop längre. Både Anders, Mikael och jag kör med fältkikare för det mesta numera.

Kaffe på terrassen utanför Garnhuset.

Sen drack vi kaffe på uteplatsen vid det vackra Garnhuset och njöt av synen av tre fiskare som stod i det blanka havet och kastade med spö och ett antal svanar och gravänder som simmade omkring. Då evenemanget var slut, körde vi till Smygehuk och åt lunch på Sveriges sydligaste cafe.

Av Tora Greve

This is Tora Greve's official website for solar eclipses and other astronomical events she is taking part in.